0 0
Zawijane drożdżowe bułeczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
25g Świeżych drożdży
250 ml Ciepłego mleka
500g Mąki
50g Cukru
1 Jajko
2 Żółtka
50g Masła
Nadzienie:
50g Masła
2 łyżki Cukru
3 łyżki Cynamonu

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zawijane drożdżowe bułeczki

Z cynamonem

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Puszyste ciasto drożdżowe zawijane z nadzieniem z cynamonu.

  • 1,5 godziny
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Rozczyn: 

Do kubka kruszymy drożdże zasypujemy łyżka cukru i mąki zalewamy ciepłym ( ale nie gorącym) mlekiem i odstawiamy na 15 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, żółtka, wyrośnięty rozczyn i roztopione przestudzone masło. Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 

2
Gotowe?
25 min

Nadzienie:

Następnie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką rozwałkować posmarować nadzieniem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić nożem na 12 równych kawałków. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

3
Gotowe?
25 min

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Urośnięte bułeczki piec 20-25 minut aż wierzch będzie zarumieniony. Jeszcze ciepłe polukrować.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Pizza z salami
next
Sernik królewski z brzoskwiniami
previous
Pizza z salami
next
Sernik królewski z brzoskwiniami

Dodaj komentarz