Składniki
-
250g Mąki pszennej
-
1 Jajko
-
150g Masła
-
3 Jajka
-
3 łyżki Cukru
-
Masa:
-
500g Mascarpone
-
500g Mleka skondensowanego słodzonego
-
4 Jajka
Przepis
Spód ciasta:
Mąkę przesiać do dużej miski dodać zimne posiekane masło cukier oraz jajko. Zagnieść szybko na gładkie ciasto zawinąć w folę spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremkę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wylepić nim foremkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć np fasolą lub innym naczyniem do zapiekania. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć folię wraz z fasolą. Piec kolejne 13-15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
30 min
|
Masa:W dużej misce zmiksować mascarpone z mlekiem skondensowanym oraz jajkami. Miksować krótko tylko do połączenia się składników. Wylać na upieczony spód tarty i wyrównać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20-25 minut aż masa będzie ścięta i zgęstnieje. Udekorować pokrojonymi na plasterki umytymi i osuszonymi truskawkami. |