Składniki
-
2 szkl Mąki
-
1 Cukier waniliowy
-
3 łyżki Cukru
-
250g Masła
-
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
1 Jajko
-
Mus jabłkowy:
-
2 kg Jabłek
-
1 łyżeczka Cynamonu
-
1-2 łyżki Cukru
-
Kruszonka:
-
50g Masła
-
50g Cukru
-
50g Mąki
Przepis
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folia i schować do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować mus: jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i przesmażyć, aż powstanie mus. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na musie. Posypać kruszonką i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 50-60 minut.
Smacznego!