Składniki
-
280g Mąki
-
20g Kakao
-
50g Cukru pudru
-
130g Masła
-
20g Smalcu
-
1 Jajko
-
Krem
-
250g Mascarpone
-
250ml Śmietanki 30%
-
50g Białej czekolady
-
2 łyżki Cukru pudru
-
350g Borówek
Przepis
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego:
Mąkę, kakao, sól i cukier puder wsypać do dużej miski i wymieszać. Zimne masło i smalec posiekać w drobną kosteczkę, dodać do suchych składników i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i na stolnicy szybko zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyciągnąć z lodówki ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i wyłożyć do foremki na tartę wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą. Ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie na pół godziny do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć papierem i obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut. Po 15 minutach zdjąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 13-15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
5 min
|
Biała czekoladaBiałą czekoladą połamać na małe kawałki. Umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia i zgęstnienia ( musi być chłodna, żeby krem nam się nie zważył). |
2
Gotowe?
15 min
|
Krem mascarponeMocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce miksera razem z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy serek mascarpone miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem mascarpone i układamy umyte i osuszone borówki. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż krem zgęstnieje. |