Tarta z mascarpone i białą czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
280g Mąki
20g Kakao
50g Cukru pudru
130g Masła
20g Smalcu
1 Jajko
Krem
250g Mascarpone
250ml Śmietanki 30%
50g Białej czekolady
2 łyżki Cukru pudru
350g Borówek

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta z mascarpone i białą czekoladą

Z borówkami

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pyszny pomysł na letni deser tarta z mascarpone, białą czekoladą i borówkami. Ciasto kruche jest z dodatkiem smalcu, dzięki niemu będzie miało idealną twardość i konsystencje.

  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego:

Mąkę, kakao, sól i cukier puder wsypać do dużej miski i wymieszać. Zimne masło i smalec posiekać w drobną kosteczkę, dodać do suchych składników i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i na stolnicy szybko zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyciągnąć z lodówki ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i wyłożyć do foremki na tartę wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą. Ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie na pół godziny do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto przykryć papierem i obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut. Po  15 minutach zdjąć papier z obciążeniem, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 13-15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
5 min

Biała czekolada

Białą czekoladą połamać na małe kawałki. Umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia i zgęstnienia ( musi być chłodna, żeby krem nam się nie zważył).

2
Gotowe?
15 min

Krem mascarpone

Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w misce miksera razem z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy serek mascarpone miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem mascarpone i układamy umyte i osuszone borówki. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż krem zgęstnieje.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Tarta z mascarpone i truskawkami
next
Chałka z kruszonką
previous
Tarta z mascarpone i truskawkami
next
Chałka z kruszonką

Dodaj komentarz