Składniki
-
25g Świeżych drożdży
-
250ml Ciepłego mleka
-
500g Mąki
-
50g Cukru
-
1 Jajko
-
2 Żółtka
-
50g Masła
-
Nadzienie
-
500g Twarogu sernikowego
-
2 Żółtka
-
Cukier waniliowy
-
Dodatkowo
-
1 Jajko
-
Przepis
Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
1 godzina
|
Ciasto drożdżoweDo dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. |
2
Gotowe?
5 min
|
Masa serowaMasa serowa: |
3
Gotowe?
20 min
|
Zawijanie drożdżówekWyrośnięte ciasto przedkładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową zostawiając 2 cm krawędzi. Ciasto składamy do środka jeden dłuższy bok i na to nakładamy drugi bok. Tniemy na równe kawałki i zawijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. |
4
Gotowe?
25 min
|
Pieczenie: |