Drożdżówki zawijane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
25g Świeżych drożdży
250ml Ciepłego mleka
500g Mąki
50g Cukru
1 Jajko
2 Żółtka
50g Masła
Nadzienie
500g Twarogu sernikowego
2 Żółtka
Cukier waniliowy
Dodatkowo
1 Jajko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki zawijane

Z twarogiem sernikowym

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Przepyszne pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe zwijane z twarożkiem sernikowym.

  • 2 godziny
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godzina

Ciasto drożdżowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
5 min

Masa serowa

Masa serowa:
Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy do niego żółtka oraz cukier waniliowy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.

3
Gotowe?
20 min

Zawijanie drożdżówek

Wyrośnięte ciasto przedkładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową zostawiając 2 cm krawędzi. Ciasto składamy do środka jeden dłuższy bok i na to nakładamy drugi bok. Tniemy na równe kawałki i zawijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

4
Gotowe?
25 min

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Smacznego!

admin

Opinie

Średnia Ocena:
(5)
Ilość Opinii:1
admin

Great recipe, I baked it for my family, they loved it. Months a ancient in the applications being so fantastic a when showed few dishonourable we not if they over economics

previous
Tort czekoladowy
next
Tarta z mascarpone i truskawkami
previous
Tort czekoladowy
next
Tarta z mascarpone i truskawkami

Dodaj komentarz