Składniki
-
200g Herbatników
-
50g Masła
-
1 kg Twarogu sernikowego
-
5 Jajek
-
1 Budyń waniliowy
-
200g Masła
-
1 Cukier waniliowy
-
150g Cukru pudru
-
4-5 łyżek Masy krówkowej
-
garść Orzeszków prażonych
Przepis
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Herbatniki kruszymy i miksujemy w blenderze. Łączymy z roztopionym masłem. Dno foremki ( 22 – 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę, wyrównać i odstawić. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce sera i proszek budyniu. Krótko miksujemy. Białka osobno ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier puder z cukrem waniliowym. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na spód i wyrównujemy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy a sernik zostawiamy 20 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i studzimy. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy prażonymi orzeszkami. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!