Składniki
-
50g Świeżych drożdży
-
500g Mąki
-
250 ml Mleka
-
1 Jajko
-
40g Cukru pudru
-
100g Masła
-
1 Cukier waniliowy
-
4-5 łyżek Nutelli
-
garść Orzeszków prażonych
Przepis
Przygotowanie rozczynu:
Do kubka wkruszyć drożdże zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mąki zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
1 godz
|
Ciasto drożdżowe:Do miski przesiać mąkę dodać cukier waniliowy i puder jajko, wyrośnięty rozczyn i roztopione letnie masło. Wyrobić na gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. |
2
Gotowe?
30 min
|
Zawijanie rogalików:Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Pierwsza część rozwałkować w kształcie koła o śr. 30 cm i podzielić na 16 części, nałożyć łyżeczkę nutelli zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 - 20 minut. |
3
Gotowe?
20 min
|
Pieczenie: |