0 0
Rogaliki drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
50g Świeżych drożdży
500g Mąki
250 ml Mleka
1 Jajko
40g Cukru pudru
100g Masła
1 Cukier waniliowy
4-5 łyżek Nutelli
garść Orzeszków prażonych

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rogaliki drożdżowe

Z nutellą i orzeszkami

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Puszyste i mięciutkie ciasto w środku wypełnione nutellą a z wierzchu posypane posiekanymi orzeszkami.

  • 1,5 godziny
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie rozczynu:

Do kubka wkruszyć drożdże zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mąki zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do miski przesiać mąkę dodać cukier waniliowy i puder jajko, wyrośnięty rozczyn i roztopione letnie masło. Wyrobić na gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
30 min

Zawijanie rogalików:

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Pierwsza część rozwałkować w kształcie koła o śr. 30 cm i podzielić na 16 części, nałożyć łyżeczkę nutelli zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 - 20 minut.

3
Gotowe?
20 min

Pieczenie:

Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15-20 minut aż się z wierzchu zarumienią. Polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Placki ziemniaczane
next
Nadziewane muszle makaronowe
previous
Placki ziemniaczane
next
Nadziewane muszle makaronowe

Dodaj komentarz