0 0
Rogale z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
500g Mąki pszennej
25g Świeżych drożdży
2/3 szkl Ciepłego mleka
1-2 łyżki Jogurtu naturalnego
3 łyżki Cukru
1 Jajko
80g Masła
2 łyżki Maku

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rogale z makiem

Drożdżowe

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Drożdżowe maślane rogale z makiem. Jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury smakują idealnie.

  • 1 godzina
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie rozczynu: 

Drożdże wkruszyć do kubka zasypać łyżka cukru i łyżka mąki dodać ciepłe mleko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do miski przesiać mąkę. Dodać jogurt, jajko, 2 łyżki cukru i urośnięty rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto pod koniec dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
20 min

Zawijanie:

Ciasto dzielimy na 10 części każdy kawałek wałkujemy, tak aby utworzyć długie, cieniutkie, placuszki zawinąć do środka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut to wyrośnięcia.

3
Gotowe?
25 min

Pieczenie:

Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Zapiekanka z chleba tostowego
next
Tarta rafaello
previous
Zapiekanka z chleba tostowego
next
Tarta rafaello

Dodaj komentarz