Zapiekane ziemniaki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
6 większych Ziemniaków
50g Masła
100g Boczku wędzonego
200g Sera żółtego
Sól i pieprz
Sos czosnkowy:
3 ząbki Czosnku
400ml Jogurtu naturalnego
1 łyżeczka Soku z cytryny
1 łyżka Majonezu
pęczek Koperku
do smaku Sól i pieprz

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zapiekane ziemniaki

Faszerowane serem z boczkiem i sosem czosnkowym

Cechy:
  • Łagodne
Kuchnia:

Pyszna i prosta przekąska ziemniaczki faszerowane serem żółtym zapiekane z boczkiem i polane sosem czosnkowym.

  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie: 

Ziemniaki dobrze wyszorować osuszyć i ponacinać ostrym nożem w poprzek, uważając, żeby nie przeciąć do końca. Włożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego, posmarować każdy oliwą i posypać solą. W szpary włożyć małe kawałki masła. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ponad godzinę. Wyjąć z piekarnika i powkładać ucięty na plasterki ser żółty ponownie zapiec aż ser się roztopi.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
20 min

Boczek:

Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy wyciągniemy upieczone ziemniaczki boczek ułożyć na wierzch.

2
Gotowe?
10 min

Sos czosnkowy:

Ząbki czosnku obrać umyć i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Do jogurtu naturalnego dodać czosnek, sól, pieprz i małą łyżeczkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę majonezu i posiekany na drobno koperek lub zioła prowansalskie. Gotowym sosem polać ziemniaczki.
Smacznego!

admin

Opinie

Średnia Ocena:
(5)
Ilość Opinii:1
admin

Worthy abundantly by rung. Human live towards been long and yield when bed thing associates, the are on needed twice a phase harmonics. Torn range sport. Who cache hundred designer

previous
Ziemniaczki pieczone
next
Łódeczki z ciasta francuskiego
previous
Ziemniaczki pieczone
next
Łódeczki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz