Składniki
-
200g Czekolady
-
100g Masła
-
3 Jajka
-
2/3 szkl Cukru
-
1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
1,5 szkl Mąki pszennej
-
Obtoczenie:
-
1/2 szkl Cukru pudru
-
Przepis
Przygotowanie ciasta: (najlepiej zacząć dzień wcześniej wieczorem, żeby ciasto było mocno schłodzone)
Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Dodać połamaną na kawałki czekoladę ( u mnie deserowa i mleczna) odstawić z ognia i wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić do lekkiego wystudzeniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie dodać stopniowo cukier jak się rozpuści dodać po żółtku. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką na jednolitą masę. Przykryć folia spożywcza i wstawić do lodówki najlepiej na cała noc lub na min. 2-3 godziny.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
10 min
|
Formowanie ciasta:Z zimnego ciasta uformować kulki (ciasto powinno być bardzo twarde). Obtoczyć je w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się wszystkie nie zmieszczą na blaszce resztę włożyć do lodówki na czas pieczenia. Musza być dobrze schłodzone. |
2
Gotowe?
12 min
|
Pieczenie: |