0 0
Popękane ciasteczka czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
200g Czekolady
100g Masła
3 Jajka
2/3 szkl Cukru
1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
1,5 szkl Mąki pszennej
Obtoczenie:
1/2 szkl Cukru pudru

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Popękane ciasteczka czekoladowe

Obtoczone w cukrze pudrze

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Popękane ciasteczka mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz a w smaku mocno czekoladowe. Takie jakie lubię najbardziej

  • 1 godzina
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie ciasta: (najlepiej zacząć dzień wcześniej wieczorem, żeby ciasto było mocno schłodzone)

Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Dodać połamaną na kawałki czekoladę ( u mnie deserowa i mleczna) odstawić z ognia i wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić do lekkiego wystudzeniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie dodać stopniowo cukier jak się rozpuści dodać po żółtku. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką na jednolitą masę. Przykryć folia spożywcza i wstawić do lodówki najlepiej na cała noc lub na min. 2-3 godziny.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
10 min

Formowanie ciasta:

Z zimnego ciasta uformować kulki (ciasto powinno być bardzo twarde). Obtoczyć je w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się wszystkie nie zmieszczą na blaszce resztę włożyć do lodówki na czas pieczenia. Musza być dobrze schłodzone.

2
Gotowe?
12 min

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać wcześniej do 170 stopni. Zimne kuleczki piec około 10-12 minut. Po upieczeniu mogą być miękkie stwardnieją po wystudzeniu.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Cebularze
next
Makaron z kurczakiem i brokułami
previous
Cebularze
next
Makaron z kurczakiem i brokułami

Dodaj komentarz