0 0
Placki ziemniaczane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
1 kg Ziemniaków
1 Cebula
2 Jajka
4 łyżki Mąki pszennej
szczypta Gałki muszkatołowej
do smaku Sól i pieprz
Sos pieczarkowy:
500g Pieczarek
1 Cebula
250 ml Śmietanki 30%
Natka pietruszki
Sól i pieprz

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Placki ziemniaczane

Z sosem pieczarkowym

Cechy:
  • Łagodne
Kuchnia:

Pyszne tradycyjne danie placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym.

  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebule umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Placki usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
20 min

Sos pieczarkowy:

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebule pokrojona w kostkę. Dorzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody. Posolić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwile podsmażyć. Wlać śmietankę kremówkę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem aż sos zgęstnieje. Podawać z plackami.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Serowe ciasteczka
next
Rogaliki drożdżowe
previous
Serowe ciasteczka
next
Rogaliki drożdżowe

Dodaj komentarz