0 0
Odrywany chlebek z plastrami jabłek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
2-3 Jabłka
1 szklanka Ciepłego mleka
25g Świeżych drożdży
100g Masła
2 Jajka
2 szklanki Mąki
100g Cukru
2 łyżeczki Cynamonu
50g Cukru pudru

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Odrywany chlebek z plastrami jabłek

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Porcje 3
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Odrywany chlebek z plastrami jabłek. Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe z chrupiącymi
jabłkami stanowią idealne połączenie.  Z wierzchu oprószone cukrem pudrem.  Spróbujecie jeden
kawałek a z przyjemnością będziecie odrywać kolejne. Zachęcam Was do upieczenia i spróbowania z
ciepłą herbatą, kawą lub mlekiem 🙂

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
15-20 minut

Rozczyn

Do kubka kruszymy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i
odstawiamy na 15 minut.

2
Gotowe?
1 godzina

Ciasto

Do miski przesiewamy pozostała mąkę, dodajemy pozostałą część cukru,
jajka, wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę
do wyrośnięcia. Jabłka myjemy i wydrążamy środek. Kroimy w plastry i oprószamy
cynamonem. Wyrośnięte

3
Gotowe?
20 minut

Formowanie

Wyrośnięte  ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wycinamy koła o średnicy 9-
10 cm. Każdy krążek ciasta i jabłka układamy na przemian i wkładamy do formy wyłożonej papierem
do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym
jajkiem. 

4
Gotowe?
40 minut

Pieczenie

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40
minut. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ciasto budyniowe z musem jabłkowym
previous
Ciasto budyniowe z musem jabłkowym

Dodaj komentarz