Składniki
-
20 sztuk Muszli makaronowych
-
400g Piersi z kurczaka
-
1 Cukinia
-
150g Serka śmietankowego
-
50g Parmezanu
-
1 Cebula
-
1 ząbek Czosnku
-
1 łyżeczka Tymianku
-
do smaku Sól i pieprz
-
Sos pomidorowy:
-
500g Przecieru pomidorowego
-
1 Cebula
-
1 ząbek Czosnku
-
1 łyżeczka Bazylii
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Papryki słodkiej
-
szczypta Chilli
Przepis
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z czosnkiem. Kurczaka umyć oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucić do podsmażonej cebuli i usmażyć. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dorzucić ją do podsmażonego kurczaka i smażyć około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski dodać kremowy serek, parmezan i dokładnie wymieszać. Farszem nadziać muszle. Sos: cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać przecier i doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką oraz chilli. Wylać do naczynia żaroodpornego ułożyć nadziane muszle. Całość posypać z wierzchu parmezanem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Smacznego!