Składniki
-
500g Mięsa mielonego
-
1 Jajko
-
2 łyżeczki Przyprawy do mięsa mielonego
-
1 łyżeczka Majeranku
-
1 łyżeczka Papryki słodkiej
-
2 łyżki Bułki tartej
-
1 Cebula
-
250g Pieczarek
-
1 Por
-
200g Makaronu penne
-
2 Żółtka
-
250ml Śmietanki 30%
-
do smaku Sól i pieprz
Przepis
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski doprawić przyprawą, majerankiem, papryka słodka, solą i pieprzem. Dodać jajko i bułkę tarta wymieszać. Uformować małe klopsiki i obtoczyć w mące. Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i por. Śmietankę wymieszać z żółtkami doprawić do smaku solą i pieprzem. Do warzyw dodać ugotowany makaron zalać sosem i gotować aż zgęstnieje. Na koniec dodać usmażone klopsiki. Można posypać posiekana natka pietruszki.
Smacznego!