Składniki
-
2,5 szkl Mąki
-
250g Masła
-
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
3 łyżki Cukru pudru
-
5 Żółtek
-
Pianka budyniowa:
-
5 Białek
-
1 szkl Cukru
-
1 Cukier waniliowy
-
2 Budynie waniliowe
-
1/2 szkl Oleju
-
500g Truskawek
Przepis
Przygotowanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na gładkie jednolite ciasto podzielić na dwie części 40% i 60% odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja zrobiłam wieczorem i odstawiłam na cała noc). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor. I odstawić do wystudzenia.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
15 min
|
Pianka budyniowa:Białka ubić na sztywna pianę dodawać łyżka po łyżce cukru z cukrem waniliowym. Następnie dodać proszek budyniowy i zmiksować żeby dobrze się rozpuścił. Na koniec dodać olej i zmiksować tylko do połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć piankę budyniową wyrównać i ułożyć umyte, obrane i przecięte na pół truskawki |
2
Gotowe?
40 min
|
Pieczenie: |