0 0
Kruche babeczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
200g Mąki
2 łyżki Cukru pudru
1 łyżeczka Cukru waniliowego
100g Masła
2 Żółtka
Krem:
250g Mascarpone
200 ml Śmietanki 30%
2 łyżki Cukru pudru
Ulubione Owoce

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kruche babeczki

Z kremem mascarpone i owocami

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Tartaletki z kremem mascarpone i owocami z ciasta kruchego. Z podanego przepisu wychodzi około 11 sztuk.

  • 1 godz
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego: 

(Masło powinno być dobrze schłodzone)

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder oraz zimne masło. Posiekać nożem na małe kawałki. Następnie dodać żółtka i cukier waniliowy i zagnieść szybko na gładkie ciasto. Ulepić kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około godzinę. Foremki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Większą szklanką niż foremki wyciąć kółka. Wylepić nimi foremki spód ciasta podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
25 min

Pieczenie ciasta kruchego:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Babeczki wyjąć lodówki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć je np ryżem lub fasolą. Piec około 15 minut po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zarumienią. Wyjąć z piekarnika wystudzić i wyciągnąć delikatnie z foremek.

2
Gotowe?
10 min

Krem mascarpone:

W misce miksera umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę. Ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie zmniejszając obroty dodawać stopniowo, po łyżce mascarpone, dalej miksując – do momentu połączenia się składników. Gotowe spody od babeczek nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzch układamy umyte i osuszone owoce. Schładzamy je 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Trójkąciki z ciasta francuskiego
next
Ciasto brzoskwiniowe z bezami
previous
Trójkąciki z ciasta francuskiego
next
Ciasto brzoskwiniowe z bezami

Dodaj komentarz