Składniki
-
750g Ugotowanych ziemniaków
-
250g Surowych ziemniaków
-
1 Jajko
-
150g Mąki ziemniaczanej
-
250g Twarogu półtłustego
-
2 Cebule
Przepis
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać surowe odsączone z nadmiaru wody starte na tarce o małych oczkach ziemniaki i wymieszać. Dodać jajko, mąkę. Zagnieść na gładkie ciasto. Twaróg rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostek podsmażyć na patelni. Połowę dodać do twarogu. Dokładnie wymieszać. Farsz nakładałam na przygotowane placki ziemniaczane, które dokładnie zlepiałam i formuje z nich ruloniki. Jeśli się lepią do dłoni to oprószyć mąka. Wodę zagotować z łyżeczka soli. Wrzucić do niej kartacze i gotować do czasu wypłynięcia. Gotowe polałam zrumienioną cebulką i masełkiem.
Smacznego!