0 0
Jagodzianki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
500g Mąki
80g Cukru
250 ml Ciepłego mleka
25g Świeżych drożdży
1 Jajko
80g Masła
200g Jagód

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Jagodzianki

Drożdżowe

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Prosty w wykonaniu i szybki przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami.

  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowaniu rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

 

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
10 min

Sklejenie bułeczek:

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe części każdą z nich rozpłaszczyć na spory placek, na środku umieścić 2 łyżki jagód dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu w dużych odstępach. Jagodzianki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut.

3
Gotowe?
20 min

Pieczenie:

Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 20-25 minut. Polukrować jeszcze ciepłe.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ciasto czekoladowe
next
Sernik Izaura
previous
Ciasto czekoladowe
next
Sernik Izaura

Dodaj komentarz