Składniki
-
500g Mąki
-
80g Cukru
-
250 ml Ciepłego mleka
-
25g Świeżych drożdży
-
1 Jajko
-
80g Masła
-
200g Jagód
Przepis
Zaczynamy od przygotowaniu rozczynu:
Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
1 godz
|
Ciasto drożdżowe:Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. |
2
Gotowe?
10 min
|
Sklejenie bułeczek:Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe części każdą z nich rozpłaszczyć na spory placek, na środku umieścić 2 łyżki jagód dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu w dużych odstępach. Jagodzianki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut. |
3
Gotowe?
20 min
|
Pieczenie: |