Składniki
-
4 Jajka
-
550g Mąki pszennej
-
300g Cukru
-
1 Cukier waniliowy
-
2 łyżki Kakao
-
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
400g Masła
-
5-6 Jabłek
-
2 łyżki Soku z cytryny
-
2 łyżki Cynamonu
Przepis
Przygotowanie:
200g masła roztopić i schłodzić. 350 g mąki, 1 łyżkę kakao i 120g cukru wymieszać w naczyniu. Dodać masło i wszystko zagnieść na kruszonkę. Następnie wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokropić sokiem z cytryny i cynamonem.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
15 min
|
Ciasto:200g masła, 200g cukru i cukier waniliowy utrzeć mikserem na gładki krem. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Do miski stopniowo wsypywać 200g mąki, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu oraz jedną łyżkę kakao i wymieszać z masą. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Jabłka ułożyć równomiernie na cieście i posypać kruszonką. |
2
Gotowe?
1 godz
|
Pieczenie: |