Tort czekoladowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
Biszkopt
5 Jajek
1/2 szkl Cukru
2/3 szkl Mąki
1/4 szkl Kakao
1 łyżka Mąki ziemniaczanej
Nasączenie
200ml Wody
3 łyżki Soku z cytryny
2 łyżki Cukru
Masa śmietankowa
200ml Śmietanki 30%
200g Mascarpone
2-3 łyżki Cukru pudru
150g Owoce świeże
Ganache
200g Czekolada gorzka
400ml Śmietanka 30%
Polewa
50g Czekolada mleczna
50g Śmietanka 30%

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort czekoladowy

Przełożony śmietanką z mascarpone i owocami a na zewnątrz ganache z czekolady

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pyszny tort czekoladowy na formę o średnicy 19-20 cm. Polany dripem z czekolady mlecznej i owocami.

  • Porcje 2
  • Trudne

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego (najlepiej zrobić go dzień wcześniej).

Ganache z gorzkiej czekolady również przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc w lodówce. ( Przepis poniżej)

Białka ubić na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż piania będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny w palcach. Dalej miksując dodawać po żółtku jedno po drugim. Mąkę z mąka ziemniaczaną i kakao przesiać przez sito i dodać do ubitych jajek, wymieszać delikatnie szpatułką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 30 min do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i formę rzucić na podłogę (wtedy biszkopt nie opadnie). Wystudzić i nożem przekroić na trzy równe blaty.

 

 

Krok Po Kroku

1
Gotowe?

Masa śmietankowa 

Śmietankę 30% przekładamy do miski razem z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy wszystko razem na sztywno. Na podstawkę do tortu układamy pierwszy blat biszkoptu dobrze nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem i cytryną. Nakładamy połowę masy śmietankowej na to umyte i osuszone owoce lub dżem przykrywamy drugim biszkoptem nasączamy go i wykładamy resztę masy śmietankowej i przykrywamy trzecim blatem. Górny blat także nasączamy. Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

2
Gotowe?

Ganache z gorzkiej czekolady

Przygotowujemy krem do tynkowania:
Śmietankę podgrzewamy, ale trzeba uważać żeby się nie zagotowała. Odstawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż uzyskamy gładka masę. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki powinna mieć konsystencje gęstego kremu. Jeśli jest zbyt twarda możemy go zmiksować lub lekko podgrzać. Takim kremem smarujemy cały tort. Ja nakładam dwie warstwy (pierwszą warstwą obkładam tort i wkładam do lodówki na 10 minut i następnie nakładam druga warstwę).

3
Gotowe?

Drip z mlecznej czekolady

Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewam (uważać żeby nie zagotować) i dodaje połamaną na kawałki czekoladę mieszam aż będzie gładka. Odstawiam do wystudzenia. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzam lekko zastygającą polewę czekoladową. Dekoruje owocami.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Łódeczki z ciasta francuskiego
next
Drożdżówki zawijane
previous
Łódeczki z ciasta francuskiego
next
Drożdżówki zawijane

Dodaj komentarz