Składniki
-
Biszkopt
-
5 Jajek
-
1/2 szkl Cukru
-
2/3 szkl Mąki
-
1/4 szkl Kakao
-
1 łyżka Mąki ziemniaczanej
-
Nasączenie
-
200ml Wody
-
3 łyżki Soku z cytryny
-
2 łyżki Cukru
-
Masa śmietankowa
-
200ml Śmietanki 30%
-
200g Mascarpone
-
2-3 łyżki Cukru pudru
-
150g Owoce świeże
-
Ganache
-
200g Czekolada gorzka
-
400ml Śmietanka 30%
-
Polewa
-
50g Czekolada mleczna
-
50g Śmietanka 30%
Przepis
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego (najlepiej zrobić go dzień wcześniej).
Ganache z gorzkiej czekolady również przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc w lodówce. ( Przepis poniżej)
Białka ubić na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż piania będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny w palcach. Dalej miksując dodawać po żółtku jedno po drugim. Mąkę z mąka ziemniaczaną i kakao przesiać przez sito i dodać do ubitych jajek, wymieszać delikatnie szpatułką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 30 min do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i formę rzucić na podłogę (wtedy biszkopt nie opadnie). Wystudzić i nożem przekroić na trzy równe blaty.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
|
Masa śmietankowaŚmietankę 30% przekładamy do miski razem z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy wszystko razem na sztywno. Na podstawkę do tortu układamy pierwszy blat biszkoptu dobrze nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem i cytryną. Nakładamy połowę masy śmietankowej na to umyte i osuszone owoce lub dżem przykrywamy drugim biszkoptem nasączamy go i wykładamy resztę masy śmietankowej i przykrywamy trzecim blatem. Górny blat także nasączamy. Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. |
2
Gotowe?
|
Ganache z gorzkiej czekoladyPrzygotowujemy krem do tynkowania: |
3
Gotowe?
|
Drip z mlecznej czekolady |