Składniki
-
50g Świeżych drożdży
-
250 ml Ciepłego mleka
-
500g Mąki
-
40g Cukru pudru
-
1 Cukier waniliowy
-
100g Masła
-
1 Jajko
-
Masa:
-
3-4 łyżki Masy makowej
-
Wierzch:
-
1 Jajko
Przepis
Rozczyn:
Do kubka wkruszyć drożdże zasypać łyżką cukru. Zalać ciepłym(ale nie gorącym) mlekiem dodać łyżkę mąki wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać cukier puder, jajko, roztopione letnie masło i urośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
15 min
|
Zawijanie:Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta smarujemy masą makową. Ciasto składamy do środka jeden dłuższy bok i na to nakładamy drugi bok. Tniemy na równe kawałki. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. |
2
Gotowe?
20 min
|
Pieczenie: |