0 0
Drożdżówki zawijane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
50g Świeżych drożdży
250 ml Ciepłego mleka
500g Mąki
40g Cukru pudru
1 Cukier waniliowy
100g Masła
1 Jajko
Masa:
3-4 łyżki Masy makowej
Wierzch:
1 Jajko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki zawijane

Z makiem

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe zawijane z makiem. Z wierzchu polukrowane idealnie się sprawdzą na słodki podwieczorek.

  • 1,5 godziny
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Rozczyn:

Do kubka wkruszyć drożdże zasypać łyżką cukru. Zalać ciepłym(ale nie gorącym) mlekiem dodać łyżkę mąki wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać cukier puder,  jajko, roztopione letnie masło i urośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
15 min

Zawijanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na środku ciasta smarujemy masą makową. Ciasto składamy do środka jeden dłuższy bok i na to nakładamy drugi bok. Tniemy na równe kawałki. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.

2
Gotowe?
20 min

Pieczenie:

Drożdżówki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Jeszcze gorące polukrować.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Makaron z kurczakiem i brokułami
next
Pieczone ziemniaczki w bułce tartej
previous
Makaron z kurczakiem i brokułami
next
Pieczone ziemniaczki w bułce tartej

Dodaj komentarz