0 0
Drożdżówki z serem i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
50g Świeżych drożdży
250ml Ciepłego mleka
500g Mąki
40g Cukru
1 Cukru waniliowego
100g Masła
1 Jajko
Nadzienie:
400g Twarogu półtłustego
1 Cukier waniliowy
3 łyżki Cukru
1 Żółtko
2 łyżki Śmietany 18%
Kruszonka
3 łyżki Masła
3 łyżki Cukru
3 łyżki Mąki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Mięciutkie i puszyste drożdżówki z serem i kruszonką z dużą ilością nadzienia a z wierzchu polane lukrem.

  • 1 godzina
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?

Masa serowa:

Twaróg przekładamy do miski dodajemy cukier i cukier waniliowy, żółtko i śmietanę. Dokładnie mieszamy.

3
Gotowe?
20 min

Formowanie:

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 kawałków z których tworzymy placuszki i układamy na blaszce wyłożona papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dnem szklanki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie. Posypujemy kruszonką.

4
Gotowe?
20 min

Pieczenie:

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-18 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ciasto łaciate z wiśniami
next
Chlebki pita
previous
Ciasto łaciate z wiśniami
next
Chlebki pita

Dodaj komentarz