Składniki
-
5 Jajek
-
1,5 szkl Cukru
-
2,5 szkl Mąki pszennej
-
2 łyżki Kakao
-
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
1 szkl Oleju
-
1 szkl Wody gazowanej
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypta soli dodać stopniowo cukier łyżka po łyżce następnie po żółtku. Delikatnie miksując dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą gazowaną oraz olejem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
Krok Po Kroku
1
Gotowe?
50 min
|
Pieczenie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( średnica 24 cm). Na środek formy nakładamy po 2 łyżki jasnej masy na nie 2 łyżki ciemnej. I tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. |