0 0
Ciasto zebra

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
5 Jajek
1,5 szkl Cukru
2,5 szkl Mąki pszennej
2 łyżki Kakao
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
1 szkl Oleju
1 szkl Wody gazowanej

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto zebra

Na bazie wody gazowanej

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka zebra z dodatkiem wody gazowanej. Można ją również zastąpić oranżadą. Prezentuje się bardzo efektownie.

  • 1 godzina
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie ciasta:

Szklanka o pojemności 250 ml.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypta soli dodać stopniowo cukier łyżka po łyżce następnie po  żółtku. Delikatnie miksując dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą gazowaną oraz olejem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
50 min

Pieczenie:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( średnica 24 cm). Na środek formy nakładamy po 2 łyżki jasnej masy na nie 2 łyżki ciemnej. I tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
next
Deser z toffi
previous
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
next
Deser z toffi

Dodaj komentarz