Składniki
-
5 Jajek
-
2,5 szkl Mąki
-
1,5 szkl Cukru
-
1/2 szkl Oliwy
-
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
-
1 szkl Wody gazowanej
-
2 łyżki Kakao
-
300g Wiśni drylowanych
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywną pianę następnie dodać po łyżce cukru oraz po żółtku. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem i wodą mineralną połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na wierzch poukładać wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 40-50 minut. Do suchego patyczka.
Smacznego!