0 0
Ciasto drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
400g Mąki
30g Drożdży
1/2 szkl Ciepłego mleka
1/2 szkl Cukru
100g Masła
3 Jajka
Kruszonka
3 łyżki Mąki
3 łyżki Masła
3 łyżki Cukru
300g Truskawek

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto drożdżowe

Z truskawkami i kruszonką

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem świeżych truskawek oraz kruszonką. Jeszcze ciepłe prosto z piekarnika smakuje najlepiej.

  • 1,5 godziny
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
25 min

Ciasto drożdżowe:

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto dodać masło i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i znów odstawić na 20 minut.

2
Gotowe?
5 min

Kruszonka:

Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Na ciasto wyłożyć owoce dociskając je. Posypać kruszonką z wierzchu.

3
Gotowe?
45 min

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto włożyć i piec około 35-45 minut. Aż wierzch się zarumieni. Jeszcze ciepłe polukrować.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Spaghetti carbonara
next
Kuleczki ziemniaczano-serowe
previous
Spaghetti carbonara
next
Kuleczki ziemniaczano-serowe

Dodaj komentarz