0 0
Ciasto drożdżowe zawijane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
550g Mąki
30g Świeżych drożdży
1 łyżka Cukru
200 ml Mleka
1 Jajko
100g Masła
Kruszonka:
3 łyżki Mąki pszennej
3 łyżki Cukru
80g Cukru pudru
3 łyżki Masła
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
1 Jajko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto drożdżowe zawijane

Z dżemem z czarnej porzeczki i kruszonką

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pysznie mięciutkie ciasto zawijane z dżemem z czarnej porzeczki i chrupiącą kruszonką. Idealne do kawy czy herbaty.

  • 1,5 godziny
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier puder, jajka, oraz wyrośnięty rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto (w razie gdy będzie się lepić można dosypać trochę więcej mąki). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione przestudzone masło i ponownie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Miskę oprószyć mąką włożyć do niej ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
15 min

Zawijanie:

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jego środku smarujemy gęstym dżemem porzeczkowym. Zwijamy jak roladę, a końce lepimy do siebie.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiamy na 10 minut.

3
Gotowe?
5 min

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami.

4
Gotowe?
25 min

Pieczenie:

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut aż ładnie się zarumieni.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Deser z kaszą manną
next
Deser z pianką z galaretki
previous
Deser z kaszą manną
next
Deser z pianką z galaretki

Dodaj komentarz