0 0
Ciasto budyniowe z musem jabłkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ciasto kruche:
3 szklanki Mąki pszennej
2 Jajka
250g Masła
3/4 szklanki Cukru pudru
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
1,5 kg Jabłek
2 łyżki Cukru
1 łyżeczka Cynamonu
Masa budyniowa:
2 opakowania Budyń waniliowy
3 i 1/4 szklanki Mleka
4 łyżki Cukru pudru

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto budyniowe z musem jabłkowym

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:
  • 2,5 godziny
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Smaczny pomysł na ciacho budyniowe z musem jabłkowym na cieście kruchym😋 Do musu jabłkowego użyłam odmiany jabłek szara reneta🍏Jest bardzo popularna i idealna do tego typu wypieków☺️
Mus jabłkowy sprawdzi się świetnie do ciast i do dań wytrawnych. Co roku robię domowy mus. Taki smakuje mi najbardziej. Dzięki temu mam spore zapasy na zimę☺️ Świeże jabłka na zdjęciach mogą Was nieco zmylić 😊 Do zrobienia ciasta, tak jak pisałam użyłam szarą renetę, ale niestety wszystkie wykorzystałam i do zdjęć kupiłam odmianę ligol, która jest soczysta i słodko-kwaskowata w smaku, ale równie pyszna🙂

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godzina

Ciasto kruche:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane zimne masło, cukier puder oraz jajka. Zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Podzielić na pół. Owinąć folią spożywczą i włożyć na conajmniej 1 godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).

2
Gotowe?
20 minut

Mus jabłkowy:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i cukier gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta wyciągać z lodówki rozwałkować na wielkość blaszki. Rozłożyć na dnie blaszki i ponakłuwać widelcem. Włożyć na 15-20 minut do lodówki.

3
Gotowe?
20 minut

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka zagotować a w 1/4 rozpuści budynie. Do gotującego się mleka dodać mieszankę i mieszać do momentu aż zgęstnieje. Na spód ciasta wyłożyć mus jabłkowy następnie gorący budyń. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.

4
Gotowe?
45 minut

Pieczenie:

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40-45 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Mini bezy z kremem mascarpone
previous
Mini bezy z kremem mascarpone

Dodaj komentarz