0 0
Ciasto bounty

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
4 Jajka
3/4 szkl Cukru
3/4 szkl Mąki
2 łyżki Mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
2 łyżki Kakao
Masa kokosowa:
750ml Mleka
300g Wiórków kokosowych
1/2 szkl Cukru
3 łyżki Mąki ziemniaczanej
1 łyżka Mąki pszennej
200g Masła
Polewa:
100g Czekolady mlecznej
50ml Śmietanki 30%

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto bounty

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pyszne mocno kokosowe ciasto bounty w smaku przypominające popularny batonik. Szybkie w przygotowaniu zajmuje dosłownie niewiele czasu.

  • 1 godzina
  • Porcje 5
  • Łatwe

Składniki

Przepis

Udostępnij

Przygotowanie biszkoptu: 

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier łyżka po łyżce a następnie po żółtku. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy (22-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 20 minut w 170 st. Wystudzić i przekroić na pół (drugą połówkę można zachować do innego ciasta).

 

 

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
30 min

Masa kokosowa:

Z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy. Do odłożonego mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do podgrzanych wiórek kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy kokosowej. Wykładamy na biszkopt.

2
Gotowe?
10 min

Polewa czekoladowa:

W rondelku wykładamy połamaną czekoladę i śmietankę. Podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Gdy polewa zacznie gęstnieć polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy płatkami kokosowymi lub wiórkami. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ciasto z truskawkami na oleju
next
Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią
previous
Ciasto z truskawkami na oleju
next
Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

Dodaj komentarz