0 0
Chałka z kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
3 szklanki Mąki
30g Świeżych drożdży
1 Jajko
3 łyżki Cukru
1 szklanka Kefiru
50g Masła
Kruszonka
3 łyżki Mąki
3 łyżki Cukru
3 łyżki Masła
Dodatkowo:
1 Jajko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chałka z kruszonką

Na kefirze

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Domowa chałka z kruszonką na kefirze najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionego dżemu :)

  • 1 godzina
  • Porcje 4
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis jest na dwie mniejsze lub jedną dużą chałkę:

Świeże drożdże kruszymy do kubka i rozcieramy z cukrem zalewamy kefirem i mieszamy. Do większej miski przesiewamy mąkę dodajemy jajko,drożdże z kefirem oraz roztopione i wystudzone masło wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
20 min

Zawijanie ciasta:

Po tym wyrośnięciu ciasto dzielimy na pół. Jedna część dzielimy na trzy części i formujemy z nich wałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zapleść warkocz. Z druga połówka robimy dokładnie tak samo. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
5 min

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszone rozetrzeć w palach. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy z wierzchu kruszonką.

3
Gotowe?
30 min

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte chałki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 - 25 minut aż ładnie się nam zarumienią. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Tarta z mascarpone i białą czekoladą
next
Zawijane bułeczki pizzowe
previous
Tarta z mascarpone i białą czekoladą
next
Zawijane bułeczki pizzowe

Dodaj komentarz