0 0
Bułeczki drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Dostosuj Porcje:
50g Drożdży
250ml Ciepłego mleka
500g Mąki
40g Cukru pudru
1 Cukier waniliowy
100g Masła
1 Jajko
200g Powideł śliwkowych
Kruszonka:
3 łyżki Masła
3 łyżki Cukru
3 łyżki Mąki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bułeczki drożdżowe

Z powidłami i kruszonką

Cechy:
  • Słodkie
Kuchnia:

Pyszne mięciutkie bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi i kruszonką.

  • 2 godziny
  • Porcje 5
  • Średnie

Składniki

Przepis

Udostępnij

Zaczynamy od przygotowania rozczynu:

Do większego kubka kruszymy drożdże zasypujemy je łyżką cukru i mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem ( nie gorącym bo nie urośnie rozczyn) mieszamy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Krok Po Kroku

1
Gotowe?
1 godz

Ciasto drożdżowe:

Do miski przesiać mąkę dodać cukier puder jajko roztopione letnie masło i urośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.

2
Gotowe?
20 min

Formowanie:

Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 10 części. Każda rozpłaszczyć w dłonie nałożyć po łyżce powideł zakleić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawić na 20 minut.

3
Gotowe?
20 min

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem i posypać kruszonka( wszystkie składniki rozetrzeć w palcach). Piec około 20 minut.
Smacznego!

admin

Opinie

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Zapiekanka gyros
next
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
previous
Zapiekanka gyros
next
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz