Składniki
-
35g Drożdży
-
1/2 szkl Cukru
-
1/2 szkl Ciepłego mleka
-
2 Jajka
-
1/2 szkl Oleju
-
2 szkl Mąki
-
Kruszonka:
-
1 łyżka Masła
-
1 łyżka Cukru
-
3 łyżki Mąki
-
200g Borówek
Przepis
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce wymieszać drożdże z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodać cukier, jajka i olej. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać aż będzie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto nakładać łyżka do foremek (można użyć od muffinek lub zrobić samemu z papieru do pieczenia). Odstawić ponownie na pół godziny. Składniki na kruszonkę zagnieść. Ułożyć owoce posypać kruszonką i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 25 minut.
Smacznego!